Wyjście
klasy 6a na zajęcia doświadczalne przeprowadzone przez Panią dr inż. Emilię
Bernaś w Katedrze Przetwórstwa Owoców, Warzy i Grzybów Uniwersytetu Rolniczego
w Krakowie
W dniu 7 marca br. klasa 6a pod opieką p. Moniki Satoła brała udział w
niecodziennych warsztatach związanych z przetwórstwem owoców i warzyw.
Relacja:
Zajęcia przeprowadziła dla
Nas Pani dr inż.. Emilia Bernaś. W bardzo ciekawy, prosty i interesujący sposób
wyjaśniła Nam jaka jest różnica między sokiem a nektarem. Wyczuliła Nas na co
zwracać uwagę podczas dokonywania zakupów napojów w sklepach.
Bardzo często podkreślała,
iż ważne jest to o czym tak często zapominamy: CZYTANIE ETYKIET i
ŚLEDZENIE SKŁADÓW produktów, które
kupujemy!
Podczas pierwszej części
zajęć wykrywaliśmy obecność antocyjanów w napojach, określaliśmy czy do ich produkcji
użyte zostały antocyjany naturalne, czy też sztuczne.
Następnie mogliśmy
spróbować zagęstników soków takich owoców i warzyw jak m.in.: cytryna, papaja,
czarna porzeczka, grejpfrut, pomidor. A przy użyciu odrobiny matematyki wykonaliśmy
własne soki!
Na sam koniec nastąpił
moment degustacji! Mogliśmy spróbować przepysznych liofilizowanych owoców!
Nawet nie wyobrażacie sobie jak bardzo kwaśna jest liofilizowana truskawka!
Każdy z Nas otrzymał do
domu „pakiecik” liofilizowanych owoców!
Bardzo dziękujemy Pani
dr inż. Emilii Bernaś za to, ze zechciała pokazać Nam tajniki pracy laboratoryjnej
z wykorzystaniem produktów spożywczych jakie są w naszej codziennej diecie!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz