Świąteczna sałatka jarzynowa
SKŁADNIKI: (na od 4 do 6 porcji)
3 średnie ziemniaki
4 średnie marchewki
1 pietruszka
5 jajek
1/2 cebuli (najlepiej cukrowej)
5 średnich ogórków kiszonych
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
około 500 ml majonezu
100 ml gęstej śmietany (12% - 18%) z kubeczka
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka musztardy
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę wyszorować (nie obierać). Włożyć do
dużego garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 45
minut, lub do miękkości (wbity nóż ma łatwo wchodzić w ugotowane warzywa).
Odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę.
Jajka ugotować na twardo (5 i 1/2 minuty licząc od zagotowania się
wody), pokroić w kosteczkę.
Cebulę cukrową obrać, pokroić w małą kosteczkę. Jeśli używamy zwykłej
cebuli można ją po pokrojeniu przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć.
Jabłko obrać i pokroić kosteczkę. Ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie
składniki wkładać do dużej miski, dodać odsączony groszek.
Doprawić solą (około 1 łyżeczki) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem
(około 1/2 łyżeczki).
Majonez wymieszać ze śmietaną, olejem i musztardą, dodać do sałatki i
wymieszać (kilka łyżek majonezu zostawić do posmarowania wierzchu sałatki).
Sałatkę przełożyć do czystej salaterki i pokryć resztą majonezu,
udekorować papryką, szczypiorkiem, groszkiem lub natką pietruszki.
Zupa krem (ala barszczyk) z buraczków
Składniki
buraczki - 3-4 sztuki
czosnek - 3 ząbki
grzyby suszone - 3 sztuki
sok z cytryny - 3łyżki lub do smaku
sól, pieprz, przeprawa warzywna - do smaku
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone buraczki gotujemy w bulionie warzywnym z grzybami, czosnkiem i przyprawami aż buraczki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze raz przyprawami i sokiem z cytryny. Po ugotowaniu miksujemy w blenderze. Możemy podawać z uszkami lub jak zupę z wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym.
Wszystkie składniki miksujemy w
blenderze, gdy są jeszcze gorące. Tylko wtedy zmiksują się naprawdę dokładnie
na jednolitą masę a agar je połączy. Możemy też zagotować agar w szkance wody,
przez ok. 3-4 min i potem dodać do blendera
PRZEPIS
NA RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ
Składniki
na około 25 sztuk:
½ szklanki kaszy jaglanej
(bezglutenowej)
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki miodu lub syropu z
agawy
¾ szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka masła lub oleju
kokosowego
obrane migdały (do włożenia w
rafaello )
Dodatkowo: ¼ szklanka wiórków
kokosowych lub mąki kokosowej do obtoczenia kuleczek
Wykonanie:
Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem,
aby pozbyć się goryczy. Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka, dodajemy kaszę i
gotujemy około 15 minut na mniejszym ogniu (nie mieszamy, gotujemy aż cały płyn
wsiąknie w kaszę). Do gorącej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, miód oraz olej
kokosowy.
Z ciepłej masy formujemy
kuleczki które obtaczamy w wiórkach, dodajemy migdały (jeden na jedną kulkę) i
układamy na papierze do pieczenia. Kuleczki chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Źródło zdjęcia: http://zblogowani.pl/wpis/1305295/ciasto-czekoladowe-na-swieta-wesolych-swiat |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz