niedziela, 8 stycznia 2017

ZDROWE PRZEPISY NA STÓŁ BOŻONARODZENIOWY

Polecamy :) Naprawdę smaczne i zdrowe!





Świąteczna sałatka jarzynowa 

SKŁADNIKI: (na od 4 do 6 porcji)
3 średnie ziemniaki
4 średnie marchewki
1 pietruszka
5 jajek
1/2 cebuli (najlepiej cukrowej)
5 średnich ogórków kiszonych
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
około 500 ml majonezu
100 ml gęstej śmietany (12% - 18%) z kubeczka
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę wyszorować (nie obierać). Włożyć do dużego garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut, lub do miękkości (wbity nóż ma łatwo wchodzić w ugotowane warzywa). Odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę.
Jajka ugotować na twardo (5 i 1/2 minuty licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę.
Cebulę cukrową obrać, pokroić w małą kosteczkę. Jeśli używamy zwykłej cebuli można ją po pokrojeniu przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć.
Jabłko obrać i pokroić kosteczkę. Ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wkładać do dużej miski, dodać odsączony groszek.
Doprawić solą (około 1 łyżeczki) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki).
Majonez wymieszać ze śmietaną, olejem i musztardą, dodać do sałatki i wymieszać (kilka łyżek majonezu zostawić do posmarowania wierzchu sałatki).

Sałatkę przełożyć do czystej salaterki i pokryć resztą majonezu, udekorować papryką, szczypiorkiem, groszkiem lub natką pietruszki.



Zupa krem (ala barszczyk) z buraczków

Składniki
buraczki - 3-4 sztuki
czosnek - 3 ząbki
grzyby suszone - 3 sztuki
sok z cytryny - 3łyżki lub do smaku
sól, pieprz, przeprawa warzywna - do smaku

Przygotowanie:
Obrane i pokrojone buraczki gotujemy w bulionie warzywnym z grzybami, czosnkiem
i przyprawami aż buraczki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze raz przyprawami i sokiem  z cytryny. Po ugotowaniu miksujemy w blenderze.
Możemy podawać z uszkami lub jak zupę z wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym.


Pasztet ze słonecznika i kaszy jaglanej

Składniki:
1/2 szklanki słonecznika uprażonego na suchej patelni na złoty kolor
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula pokrojona w kostkę i usmażona
1 duży ząbek czosnku usmażony razem z cebulą (dodajemy pod koniec smażenia)
1 łyżeczka agaru
1 szklanka  bardzo gorącej wody
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:















Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, gdy są jeszcze gorące. Tylko wtedy zmiksują się naprawdę dokładnie na jednolitą masę a agar je połączy. Możemy też zagotować agar w szkance wody, przez ok. 3-4 min i potem dodać do blendera

PRZEPIS NA RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

 Składniki na około 25 sztuk:
½ szklanki kaszy jaglanej (bezglutenowej)
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
¾ szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
obrane migdały (do włożenia w rafaello )
Dodatkowo: ¼ szklanka wiórków kokosowych lub mąki kokosowej do obtoczenia kuleczek

Wykonanie:

Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy. Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka, dodajemy kaszę i gotujemy około 15 minut na mniejszym ogniu (nie mieszamy, gotujemy aż cały płyn wsiąknie w kaszę). Do gorącej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, miód oraz olej kokosowy.
Z ciepłej masy formujemy kuleczki które obtaczamy w wiórkach, dodajemy migdały (jeden na jedną kulkę) i układamy na papierze do pieczenia. Kuleczki chłodzimy 2 godziny w lodówce.

Źródło zdjęcia: http://zblogowani.pl/wpis/1305295/ciasto-czekoladowe-na-swieta-wesolych-swiat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz